PREVENCEKARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ:
SEDAVÝ ZPÚSOB ŽIVOTA A FYZICKÁ AKTIVITA:
Pravidelná fyzická aktivita v závislosti na intenzitě a objemu snižuje u zdravých jedinců, u osob s rizikovými faktory ICHS
a u pacientů se srdečním onemocněním celkovou a KV mortalitu o 20-30 %. Také příznivě ovlivňuje řadu rizikových faktorů včetně hypertenze, LDL a non HDL cholesterolu, tělesné hmotnosti a diabetu 2. typu.
Jakékoli zvýšení pohybové aktivity je zdraví prospěšné .Příležitosti ke cvičení existují na většině pracovišť i doma, např. používáním schodů místo výtahu apod. Přiměřeně intenzivní cvičení 30-60 min. min 5x v týdnu (2,5-5 hodin za týden)sníží kardiovaskulární riziko a zvýší tělesnou zdatnost. Zavhodné se považují chůze, plavání, jízda na kole apod.,za nevhodné silová isometrická cvičení. Zdravým jedincům se
doporučuje fyzická aktivita do výše 60-70 % maximální tabulkové srdeční frekvence (orientační výpočet u zdravých osob je 220 minus věk). Pro orientaci cvičícího lze i použít "Talk test", kdy v doporučeném pásmu je dýchání zrychlené,lze ale mluvit (ne vyprávět) v celých větách.
Pokud se stane dýchání velmi namáhavé, neumožňující mluvit ve větách, cvičící překročil doporučenou intenzitou cvičení.U pacientů s již diagnostikovaným kardiovaskulárním onemocněním se doporučení stanoví na základě celkového posouzení klinického stavu. Obecně se doporučuje podle stavu malá až střední intenzita cvičení ≥ 3× týdně 30 minut.
KOUŘENÍ:
Kouření je významný ovlivnitelný rizikový faktor KV onemocnění a mělo by být potlačeno. Zanechání kouření jako jediné
léčebné opatření může snížit riziko úmrtí na KVO až na polovinu.
ZDRAVÁ VÝŽIVA:
Obecně platí následující doporučení:
-strava by měla být pestrá a rozmanitá a neobsahovat potravinovédoplňky
-energetický příjem by měl být upraven tak, aby se zabránilo nadváze (BMI >25 kg/m2)
-podporujte konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných obilnin, chleba, ryb,libového masa, nízkotučných mléčných výrobků
-30-45g vlákniny (celozrnné produkty, ovoce, zelenina)
-≥ 200g ovoce denně ve 2-3 porcích
-≥ 200g zeleniny denně ve 2-3 porcích
-30g nesolených ořechů za den
-ryby2× týdně, přičemž jednou týdně mohou být konzumovány rybyolejnaté (např. sardinky, losos, pstruh,makrela,tuňák)
-nasycené mastné kyseliny < 10 % celkového energetického příjmu, měly by být nahrazeny polynenasycenýmimastnými kyselinami
-transmastné kyseliny co nejméně, ideálně < 1 % celkové energetického příjmu
-obecně méně než 5 g soli za den. Máte-li vysoký krevní tlak redukujte příjem soli zákazem přisolování, solení při vaření a pití minerálních vod. Vybírejte čerstvé a mražené neslané potraviny.Pozor-mnoho průmyslově zpracovaných potravin (včetně chleba) a hotových jídel má vysoký obsah soli !
-vylučte nadužívání alkoholu(> 10 g pro ženy a > 20 g pro muže čistého alkoholu denně)
-nekonzumujte slazené nealkoholické i alkoholické nápoje